SON EKLENENLER

6 partiyi bir araya geldi

İYİ Parti Genel Başkanı yardımcısı Cihan Paçacı, 6 muhalefet partisinin bir araya gelerek üzerinde çalıştığı ilkelerle ilgili Gerçek Gündem'e özel açıklamalar yaptı.
09 Ekim 2021 08:14

ELİF ÜNSAL/ GERÇEK GÜNDEM

Türkiye, 6 muhalefet partisinin bir araya gelerek yeni bir sistem taslağı ortaya çıkarmasına kilitlendi. Siyasi partilerin temsilcileri her hafta salı günü toplanıp çalışmalarını sürdürmeye karar verdi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, süreçle ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaparak "yolumuza 6 parti olarak devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Paçacı, 6 partiyi bir araya getiren temel sorunlardan partilerin ittifak ihtimaline kadar sorduğumuz sorulara yanıt vererek "Çalışmaların bitmesi için 1-1,5 aylık bir süre öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

6 partiyi bir araya getiren temel sorunları İYİ Parti'nin nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Paçacı, "Ortak payda Türkiye'de demokrasinin askıya alınmış olması, hukukun üstünlüğünün ortadan kalkmış olması ve yönetim sisteminin her kurum ve kuruluşta krize neden olmasıdır." açıklamasını yaptı.

6 PARTİYİ BİR ARAYA GETİREN FİKRİN ORTAYA ÇIKIŞ SÜRECİ

6 partiyi bir araya getiren fikrin ortaya çıkış sürecini aktaran Paçacı, "2017 yılında yapılan referandum ile sistem değişti. Yeni gelen ucube sistem, referandumdan önce söylendiği gibi ne ekonomiyi şaha kaldırdı ne de Türkiye'nin sorunlarını çözdü. Tam aksine Türkiye'de bir devlet krizi yaşanmasına neden oldu. Dolayısıyla İYİ Parti olarak biz ülkeyi yönetenlerin beceriksizliğinin dışında Türkiye'nin problemlerinin değiştirilen bu ucube sistemden kaynaklandığını gördük. Bu çerçevede Türkiye'nin gündemine "iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem"i soktuk.

Daha sonra diğer siyasi partiler de görüşümüze katıldı ve 6 siyasi parti mevcut tek adama dayalı sistemi değiştirilmesi yönünde irade beyanlarını ortaya koydu. Değiştirilecek olan sistemin temel argümanlarının ne olacağı konusunda tüm partiler kendi içlerinde bir çalışma yaptı. Biz de İYİ Parti olarak sistemin temel ögelerini ortaya koyduk ve şimdi sistemin değişmesi gerektiğine inanan 6 siyasi parti kendi çalışmalarını getirerek bir masa etrafında toplandılar ve ortak bir zeminde bir mutabakat zaptı hazırlamaya gayret ediyorlar." diyerek süreci özetledi.

HDP NEDEN SÜRECE DAHİL EDİLMEDİ?

Çalışmalarla ilgili Cumhur İttifakı kanadından bir görüşme talebi olmadığına değinen Paçacı, "HDP'nin sürece neden dahil edilmediği" yönündeki sorumuza "6 siyasi parti bir araya gelme ihtiyacını ortaya koydular ve yollarına 6 siyasi parti olarak devam edecekler. Yedinci bir parti bu çalışmada yer almayacak. HDP de dahil olmak üzere hiçbir siyasi parti, sürece dahil olmayacak." açıklamasını yaptı.

SEÇİM DÖNEMİNDE İTTİFAK İHTİMALİ

6 partinin seçim döneminde ittifak yapma ihtimalini değerlendiren Paçacı "Bu çalışmalar sadece sistemin değişmesine yönelik çalışmalar. İttifakla alakası olan çalışmalar değil, dolayısıyla gerek DEVA gerekse Gelecek Partisi'nin bu çalışmaya katılmış olması onların Millet İttifakı'na gireceği anlamını taşımaz." dedi.

UZLAŞMA SAĞLANAMAZSA NE OLACAK

"6 parti arasında herhangi bir konuda uzlaşma sağlanamazsa İYİ Parti'nin eylem planı var mı?" sorumuzu yanıtlayan Paçacı, "6 parti arasnda uzlaşma sağlanır, bundan eminim. Çünkü temel değerler üzerinde çalışma yapılacak, detaya girilmeyecek. Mesela yargının bağımsız ve tarafsız olması, hukukun üstünlüğünün gerçekleştirilmiş olması konusuna kimse itiraz etmez. Dolayısıyla burada anlaşma olacaktır. Ancak mesela HSK üyelerinin seçimi ya da Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçim yöntemi gibi konularda farklı görüşler olabilir. Ancak yine de bir anlaşmazlık olmaz, bir orta yolda buluşulur." diyerek görüşlerini açıkladı.

ÇALIŞMA SÜRESİ VE DEKLARASYON 

Çalışmaların ne kadar süreceği konusunda tahmin yürüten Paçacı "1-1,5 ay içinde biteceğini düşünüyorum." dedi. 6 siyasi partinin altına imza atacağı bir deklarasyondan bahseden Paçacı, daha sonraki süreçte kamuoyuna bir sunum yapılacağını ifade etti.

ELİF ÜNSAL/ GERÇEK GÜNDEM

GERÇEK GÜNDEM

POLİTİK BAKIŞ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER