SON EKLENENLER

ERSİN TATAR, KUZEY KIBRIS'IN YENİ CUMHURBAŞKANI OLDU

Kuzey Kıbrıs'ta yapılan cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde, resmi olmayan sonuçlara göre, Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Ersin Tatar oyların yüzde 51.74'ünü alarak cumhurbaşkanı seçildi.
19 Ekim 2020 07:17

Kuzey Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik, bugün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, Başbakan ve UBP'nin adayı Tatar'ın seçim yarışını kazandığını duyurdu.

Ersin Tatar'ın yüzde 51.74 oy aldığını açıklayan Şefik, bağımsız cumhurbaşkanı adayı Akıncı'nın ise yüzde 48.26 oranında oy elde ettiğini bildirdi.

Narin Ferdi Şefik, seçimin kesin sonuçlarının ise bu gece açıklanacağını kaydetti.

Böylelikle Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığında 5 sene sürecek Ersin Tatar dönemi başlamış oldu.

199 bin 29 bin seçmenin 133 bin 953’ü sandığa gitti. Katılım oranı yüzde 67.30 oldu.

11 Ekim'de yapılan ilk turunu Tatar, oyların yüzde 32.34'ünü alarak birinci, Akıncı ise yüzde 29.80'ini alarak ikinci sırada tamamladı.

Kıbrıs Türk halkı, 1974'ten bu yana 10. kez cumhurbaşkanını seçmek üzere

21.02 - Oktay'dan tebrik mesajı: KKTC'de bugün demokrasi bayramı var
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar'ı tebrik etti.

Oktay, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "KKTC'de bugün demokrasi bayramı var" ifadesini kullanan Fuat Oktay, şunları kaydetti: "Şeffaflık içinde gerçekleştirilen ve Kıbrıs Türk halkının demokrasi kültürünü tüm dünyaya en açık biçimde gösteren seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Ersin Tatar'ı içtenlikle tebrik ediyorum. Seçim sonuçlarının, sandıkta ortaya koyduğu özgür irade ile KKTC'nin geleceğine sahip çıkan Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimiz ve bölgemiz istikrarı için hayırlı olmasını diliyorum."

20.30 - Kılıçdaroğlu'ndan Tatar'a tebrik
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, resmi olmayan sonuçlara göre Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar'ı kutladı. 

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından, Kuzey Kıbrıs cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin açıklamada bulundu. Tatar'ı kutladığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün tamamlanan seçimlerde, #KKTC Cumhurbaşkanı olarak seçilen Sayın Ersin Tatar'ı kutluyor, Sayın Mustafa Akıncı'ya da bugüne kadar sürdürdüğü görev nedeniyle teşekkür ediyorum. Gönlümüz, her daim Kıbrıs'ın iyiliğinden yana, sonuçlar Kıbrıs Türk halkına hayırlı olsun" dedi.

20.24 - Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Akıncı'dan ilk açıklama
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci turunda yüzde 48.26 ile kaybeden Mustafa Akıncı, seçimin galibi Ersin Tatar'ı tebrik etti.

Yaptığı ilk açıklamada, seçim sonuçlarını '45 yıllık siyasi hayatının sonu' olarak tanımlayan Akıncı, şu ifadeleri kullandı:

"Normal olmayan bir seçim süreci geçirdik. Tatar’ı kutlarım, başarılar dilerim. Bu sonuçların çıkmasında rol oynayanları da tebrik ederim. Bu sonuçlar 45 yıllık siyasi hayatımın sonudur. Halkımıza hayırlı olsun."


20.18 - Erdoğan'dan tebrik mesajı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ersin Tatar'ın seçim galibiyetinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Ersin Tatar'ı şahsım ve Türk Milleti adına tebrik ediyorum. Türkiye, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun korunması için gereken her türlü çabayı göstermeyi sürdürecektir."

20.10 - Tatar'dan zafer konuşması
Tatar, seçimin resmi olmayan sonuçlarının açıklanması ile Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) Lefkoşa İlçe Merkezi önünde konuştu.

Konuşmasına halka teşekkür ederek başlayan Tatar, Kıbrıs Türk halkının sandığa yansıyan iradesiyle kendisini cumhurbaşkanı seçtiğini söyledi.

"Oy veren, vermeyen herkese teşekkürler. Bizim için önemli olan kutuplaşmak değil, birlik, beraberlik ve bütünlük içerisinde KKTC'yi daha güzel günlere taşıyabilmek, çoluk çocuğumuza, gençlerimize bu topraklarda güvenli bir gelecek sunabilmek için çalışmaktır" ifadelerini kullanan Tatar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla kamu maliyesinde yaşanan sıkıntılarda Türkiye'nin desteği dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a teşekkür etti.

Tatar, "Kıbrıs Türk'ü her şeyin en iyisini, en güzelini hak ediyor. Bugün tüm dünyaya güzel, anlamlı bir mesaj verildi. Onlara verdiğim her sözü tutacağım; herkesin Cumhurbaşkanı olmayı, birleştirici, uzlaşmacı bir anlayışla hareket etmeyi, halkımızın içinde, yanında olmayı sürdüreceğim” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşanan ekonomik güçlükleri aşmasına yardım eden Türkiye'ye teşekkür eden Tatar, ''Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olan, buraya evlatlarını gönderen, şehitler veren Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte olmaktan övünç ve kıvanç duyuyorum. Seçim malzemesi yapmak için Türkiye'ye laf uzatanları kınıyoruz" ifadelerini kullandı. Tatar, bu seçimin ardından gerilimin de geride kaldığını dile getirdi. "Artık birlik beraberlik içinde KKTC'yi birlikte daha ileriye taşımak için çalışma yürüteceğiz." diyen Tatar, şöyle devam etti:

"Ben Cumhurbaşkanı olarak, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda başı dik ve onurlu bir şekilde yaşaması için her yerde çalışmalarımı bu anlayışla yürüteceğim. Halkımızdan aldığım onay doğrultusunda kendi topraklarımıza, kendi devletimize ve Türkiye'mizin garantörlüğüne sahip çıkacağımı dünya kamuoyuna bir kez daha duyurmak istiyorum.''
Tatar, cumhurbaşkanı olarak, anayasa gereği tarafsızlığını koruyarak, tüm halkın cumhurbaşkanı olacağını, herkesi kucaklayacağını ve toplumsal uzlaşı içinde Kıbrıs Türk halkının sesini dünyaya duyuracağını vurguladı.


?"Buradan bütün dünyaya seslenmek istiyorum; Kıbrıslı Türkler vardır, var olacaktır ve egemenliklerini bütün dünyaya haykıracaklarıdır" ifadelerini kullanan Tatar, şunları söyledi:

"Kıbrıs'ın kuzeyinde çözüm modeli ne olursa olsun biz varız, var olmaya devam edeceğiz. Hiçbir zaman KKTC ile Türkiye'nin bağlarını koparamayacaklar. Bu topraklarda gerek kültürel, gerek ekonomik, gerek siyasi anlamda Kıbrıs Türk halkı kendi devletinin çatısı altında var olmaya ilelebet devam edecektir. Önemli olan sorumluluğumuzun bilinci içerisinde bunları anlayabilmek ve bu tuzaklara düşmemektir. Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda verdiği mücadeleyi taçlandırmak için, bir çözüm uğruna bir maceraya girmek, ekonomik olarak rahatlamak için egemenliğimizi zaafiyete uğratmalarına, hiç istemediğimiz bir noktaya taşıyabilmelerine asla müsaade etmeyeceğiz."
Tatar, Güney Kıbrıs'a da mesaj göndererek, "Evet Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varız, ancak bu anlaşmanın şartlarını Kıbrıs Türk halkı kendi iradesiyle kabul edecektir." diye konuştu.

Ersin Tatar, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Rauf Denktaş kardeşimize açık destek verdiği için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Güney Kıbrıs'ta günde 200'e yakın vaka açıklanırken, bizde vaka yoktur kardeşlerim. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve yardımcısı Fuat Oktay'a teşekkür etmek istiyorum. Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda yaşam mücadelesi verirken, bizlere her zaman yardım eden Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkürü borç sayarız. Seçim malzemesi yapmak için anavatan Türkiye'ye laf uzatanları kınıyoruz."
20.00 Çavuşoğlu'ndan Tatar'a tebrik mesajı
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Ersin Tatar'a tebrik mesajı yayınladı.

Çavuşoğlu, "KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Ersin Tatar’ı gönülden kutluyoruz. Kıbrıs Türkünün refahı, kalkınması ve güvenliği için hep birlikte çalışacağız. #KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hak ve çıkarlarını hep birlikte koruyacağız" dedi.


19.45 - Ersin Tatar, yüzde 51.7 ile Kuzey Kıbrıs'ın yeni cumhurbaşkanı oldu
Kuzey Kıbrıs YSK'nın açıkladığı verilere göre, Ersin Tatar yüzde 51.7 ile Kuzey Kıbrıs'ın yeni cumhurbaşkanı oldu. Mustafa Akıncı'nın topladığı oyların oranı ise yüzde 48.26'da kaldı.


19.35 - Ersin Tatar, yüzde 51.9 ile yarışı önde götürüyor, Akıncı yüzde 48.1
TAK Haber Ajansı'nın haberine göre, 738 sandıktan 684'ü açıldı. Ersin Tatar yüzde 51.9 ile yarışı önde götürüyor, Mustafa Akıncı'nın elde ettiği oyların oranı ise yüzde 48.1.


19.20 - Ersin Tatar, yüzde 52.1 ile yarışı önde götürüyor
TAK Haber Ajansı'nın haberine göre, 738 sandıktan 639'u açıldı. Ersin Tatar yüzde 52.1 ile yarışı önde götürüyor, Mustafa Akıncı'nın elde ettiği oyların oranı ise yüzde 47.9.


19.00 - YSK sonuçları açıklamaya başladı
Kuzey Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan ilk verilere göre, 738 sandıktan 565'i açıldı. İlk sonuçlarda, Ersin Tatar'ın oyların yüzde 51.5'ini, Mustafa Akıncı'nın ise oyların yüzde 48.5'ini aldığı görünüyor.


18.00 - Sandıklar kapandı
Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'de tamamlandı ve oy sayımına başlandı.

İhlas Haber Ajansı, "İlk gelen bilgilere göre Ulusal Birlik Partisi'nin adayı Ersin Tatar seçim yarışını önde götürüyor" bilgisi paylaştı.

SPUTNİKE NEWS

POLİTİK BAKIŞ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER